Una empresa britànica llança un projecte pioner a Espanya de plaques fotovoltaiques compatibles amb els cultius i la ramaderia

La indústria agrivoltaica (la suma d’agricultura i energia solar) s’obre camí a Espanya. L’empresa britànica Green Concept Management ha posat en marxa un projecte nou i pioner en el nostre país: la construcció de tres parcs fotovoltaics en terrenys destinats per al cultiu i les tasques agropecuàries, sense que ambdues activitats siguin incompatibles. Projectats a les localitats de Juià (Girona) i Folgueroles (Barcelona), aquests parcs tenen un clar objectiu: salvar l’agricultura i donar a el temps un impuls a les energies verdes.

El projecte ja compta amb el suport de les autoritats franceses i la Generalitat de Catalunya en matèria d’integració paisatgística i es basa en un pla de desenvolupament agrivoltaico sostenible i durador. En paraules de Guy de Maillé, gerent de Green Concept, «no és el món agrícola el que ha de ser utilitzat per a la promoció d’energies solars, sinó la indústria de les energies solars fotovoltaiques la qual ha de ser utilitzada per ressuscitar i perennizar un sector d’activitat essencial i oblidat com l’agricultura ». Amb una inversió que ronda els 49 milions i una producció elèctrica estimada equivalent al consum energètic de 12.000 llars, les instal·lacions agrivoltaicas afavoriran una activitat agrícola de proximitat i el cultiu de productes BIO.

Mínim impacte

Un dels aspectes destacables del projecte és el mínim impacte mediambiental que causarà la instal·lació i posterior desmantellament d’aquestes estructures quan deixin de funcionar. Es farà servir una estructura enroscable mòbil per a la seva col·locació (en comptes del tradicional formigó), assegurant així la durabilitat i viabilitat d’aquesta.

Durant la construcció, segons Green Concept, es crearan prop d’1,5 llocs de treball per cada megawatt i un cop els tres parcs entrin en funcionament, la creació directa d’ocupació serà d’aproximadament 1 treballador cada 40 megawatts. Des de Green Concept pagaran els propietaris dels terrenys llogats per a la construcció del projecte un cànon de 3.000 euros per hectàrea a l’any per disposar d’un lloc per així prescindir de subvencions i abaratir costos. La previsió és que la construcció del primer parc pugui iniciar-se a finals d’aquest any i sigui connectat a la xarxa la propera primavera.