Arrenca el calendari de subhastes elèctriques per potenciar les renovables. Ahir, el Govern va detallar en l’ordre ministerial, que s’ha sotmès a audiència pública, que s’adjudicaran gairebé 20 gigawatts (GW) fins a l’any 2025, fet que suposa gairebé un 80% de l’objectiu d’Espanya plasmat en el Pla Nacional Integrat d’energia i Clima (PNIEC) per a aquest mateix període.

“La primera licitació se celebrarà al desembre per 3.100 megawatts”

La fotovoltaica serà la tecnologia dominant, amb un volum acumulat mínim de 10 GW a subhastar en els propers sis anys, seguida de l’eòlica, amb uns 8,5 GW; la solar termoelèctrica, amb 500 MW; la biomassa, amb 380 MW, i altres 60 MW destinats a altres tecnologies com biogàs, hidràulica o mareomotriu, entre d’altres.

Així, el ritme de subhastes estima una mitjana mínima anual de posar en joc d’uns 1.800 MW fotovoltaics fins al 2025, uns 1.500 MW eòlics, uns 100 MW de solar termoelèctrica i uns 80 MW de biomassa.

Des de fa tres anys no se celebren licitacions d’aquest tipus a Espanya. Amb les noves normes fixades pel Govern socialista (desapareixen les primeres, però es fixa un import concret per cada tecnologia), el procés arrencarà el proper mes de desembre, quan es pretenen adjudicar 3.100 megawatts (MW), dels quals almenys 1.000 MW es destinaran a energia eòlica, altres 1.000 MW a fotovoltaica i uns 80 MW a biomassa.

En el procés s’exigiran garanties de 60.000 euros per MW i s’establiran condicions lligades a la generació d’ocupació o l’impacte econòmic al territori.

Així mateix, l’ordre permetrà convocar subhastes per a instal·lacions renovables formades per una o diverses tecnologies (hibridació) permetent l’emmagatzematge sempre que aquest es destini a gestionar l’energia produïda per la mateixa instal·lació.

Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que dirigeix ​​Teresa Ribera, van explicar ahir “que és aviat per calcular quant pot repercutir en el preu de la llum l’entrada de més renovables al sistema elèctric”.

Al fil dels dubtes que s’han generat entre les grans elèctriques per aquest model nou de subhasta, les mateixes fonts van apuntar que “les licitacions són la millor manera d’impulsar les renovables, ja que representen un dels mecanismes més rellevants per incrementar i diversificar el mercat de generació a Espanya i per a incorporar més competència “.

El producte que subhastar serà la potència instal·lada i els participants licitaran oferint el preu que estan disposats a cobrar per l’energia que generi la instal·lació.

Cada convocatòria es concretarà mitjançant una resolució de la Secretaria d’Estat d’Energia, que detallarà les regles que s’aplicaran en cada subhasta.

Des del ministeri apunten que l’objectiu és atraure inversions a Espanya i que els inversors perceben seguretat jurídica i estabilitat reguladora els propers anys.

Article original:
https://www.lavanguardia.com/economia/20201107/49275006114/subastas-electricas-renovables-adjudicaran-20-gw-ano-2025.html